Hemma och knåpa idag

Idag blir det nya naglar.Skall först laga wokad kyckling och grönsaker med nudlar.Bara varit hemma. Vill inte gå ut så blir en mysdag i mysisdräkt.Skall dela med mig av receptet på citronpajen jag gjorde härom dagen.Fast gjorde den utan hallonmaräng.Blev lite surt så skall nog ha med maräng om man skall använda detta recept.

Citronpaj med hallonmaräng

1 paj Ingredienser

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ägg, ekologiskt
0,5 msk kallt vatten

Lemoncurd

9 st citroner
4,5 dl strösocker
150 g smör
6 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor
  hallonmaräng
3 st ekologiska äggvitor
0,5 st citron, Saft av
3,5 dl socker, (strösocker)
200 g färska hallon
  hallon, Färska till garnering
  florsocker till garnering
  ägg till pensling

Tillagning

"Min variant på klassisk citronpaj toppar jag med hallonmaräng. Det syrliga från citronen gifter sig perfekt med den söta marängen. När du gör maräng, se till att det inte smiter med någon äggula med vitan ner i bunken. En äggula är nämligen fet, och med fett i smeten blir det ingen maräng."

Receptet kommer från boken "A piece of cake" (Natur & Kultur).

1 paj/12 bitar

Mördeg:

1 Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2 Tillsätt ägget och vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
3 Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Lemoncurd:

1 Blanda rivet skal från nio citroner med saft från sex och koka upp med strösocker och smör.
2 Sila vätskan.
3 Blanda ut majsstärkelse med saften från de tre sista citronerna och rör ner i den varma vätskan.
4 Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
5 Låt svalna.

Hallonmaräng:

1 Gör mördegen och lemon curden enligt recepten.
2 Sätt ugnen på 175 grader.
3 Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
4 Pensla bottnen på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanten med folie så att den inte sjunker ned.
5 Nagga bottnen och förbaka pajskalet i cirka 10 minuter. Låt svalna.
6 Fyll skalet med lemon curd.
7 Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
8 Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till maräng i en rostfri bunke.
9 Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker.
10 Rör sönder hallonen med resterande strösocker och vänd ned i äggviteskummet i omgångar. Vispa till ett fast skum.
11 Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.
12 Garnera med färska hallon och pudra med florsocker.


Kommentarer
Postat av: Sofi

Det där såg både fint och gott ut.. Ett litet mästervärk :D men så älskar jag ju rosa.. Och citron med för den delen.

2010-01-14 @ 17:24:52
URL: http://beciell.blogg.se/
Postat av: Yvonne

Tack Mia...du vet precis vad jag vill ha! :))



♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

2010-01-14 @ 17:47:33
URL: http://boopzan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin Top Personligt bloggar Personligt Blogg listad på Bloggtoppen.se Företagsbloggar

Företagsstart