Wicca en av dom mest växande religionerna.

Lägger upp ett religions arbete jag skrev och lämnade in förra våren.Man skulle välja en religion förutom dom fyra vanligaste islam kristendom buddhism och judendom.Jag valde Wicca som är en av dem snabbast växande religioner nu särskilt hos ungdomar. Passar bra nu till påsk=) Ligger fortfarande sjuk vaknade idag med 38.6 men bihålerna känns bättre suttit med huvudet över kokande vatten och andats in ångan  och det hjälpte verkligen.Skall hjälpa Marie och designa hennes blogg ikväll är skoj att få hjälpa till =).Får se hur det blir!



WICCA


Wicca är en naturreligion som man  tror har grundats för flera årtusenden .Visa säger att den grundades av en engelsk man vid namnet Gerald Gardner 1884.På 1900talet kom det fram en Kristenhäxreligion som fick med sig anhängare dom blev hårt kritiserade och förknippade med onska.Wiccan blev nte en godkänd religion försen 1964 fast att häxor alltid lär ha funnits.Även om religionen accepteras här i sverige finns fortfarande nu idag land som torterar häxor och deras familjer i vissa länder anses andra religioner som skitiga och än idag så har dom som håller på med häxkonster blivit avklippna ben och armar så att dom skall förblöda.Wiccaner utför ritualer för att få kontakt med olika andar detta blev en tolkning av att dyrka satan av andra religioner.Tusentals häxor avrättades i europa mellan 1400-talet och 1700_talet.Inte försen 1951 avskaffades de sista lagarna mot häxor i England.I wiccan delas det gudomliga in i två perspektiv:Guden och Gudinnan .Måste finna två för att det skall bli en gudomlig helhet .Häxor kan också tillbe andra religioners gudar !Vilket har ansetts som föräderi bland djupt troende .Gudinnan har tre ansikte jungfrun ,modern och den gamla vilket speglar sig även i månens faser. Dom ser deras gud och gudinna  överallt dom kan se dom i andra människor, djur och naturen. Enligt wiccaner är Gudinnan evig men Gud däremot dör och återföds hela tiden .Guden föds av gudinnan vid vintersolståndet  . Under våren växer han upp och 1 maj blir dem förälskade och förenas .Gudinnan blir då gravid med Guden medan han själv blir svagare och svagare i takt med att solen avtar.31 Oktober  dör han och stannar i ''''dödriket'''' tills han blir återfödd vid .I kristendomen tror man att varje människa föds syndig, vilket går helt emot wiccans tro. Wiccaner är också noga med jämtställdheten mellan könen. Inom kistendomen är det så att kvinnan är lite underlägsen män i bibeln.

Det finns över 21 högtider i wicca men dem viktigaste är sabbaterna.

Beltane (Majfesten, Mayday) 30:e april, fruktsamheten firas. Detta är en av de keltiska eldfesterna. Gudinnan tar gestalt av jungfrun och guden är den sexuellt potente ynglingen, de firar sitt bröllop. På brittiska öarna reser wiccaner en majstång som symbol för guden.

Lughnassadh (Lammas) 1:a augusti, är skördefesten. Wiccaner tackar moder jord för hennes överflöd. I en del traditioner firas gudens död eller hans bröllop med gudinnan. Ibland bakas ett bröd i form av en man som alla deltagare äter upp. Wiccaner gör gärna korndockor som symboler för gudinnan.


Samhain (Halloween) 31:a oktober, firas som de dödas fest och i en del traditioner, som nyår. Slöjan mellan världarna är tunn och de döda kan besöka de levande denna natt. Wiccaner förbereder sig för den tid när de kommer att arbeta med underjordsmysterierna. Den stora riten bör firas.

Brigid (Oimelec, Imbolc, Candlemass) 1:a februari, är gudinnan Brigids fest. Under denna kväll ägnas konsterna stor uppmärksamhet. I alexandersk tradition firas gudinnans återhämtande efter att ha fött guden. Oimelec firades när tackorna började ge mjölk, i vilket syfte festen firats är helt okänt. Det har varit en viktig fest men vi vet inte vem eller vilka som hyllas.


Det är en av dom snabbt växande religioner för nya skapande rörelser. Magin är så stor och har en bredd att kunna tillbe alla andra religioners gudar och har en stor del helande andar både från örter natur andra människor mm .Kan finnas både ond och god magi precis som det levande består av .Finns inte många böcker på svenska skrivna än efter religionen blev accepterad som religion .Ett av deras kända ordfras är. Gör vad du vill så länge det inte skadar nån annan!

De första rapporterna om djävulsdyrkan och häxsabbater kom från Frankrike år 1222 den första. Häxhysterin bröt ut i Valais i Savoyen 1428 och från 1441 har man den äldsta avbildingen av en häxa på kvast häxjakten. Godkändes inte av kyrkan förrän år 1484. Som

värst var det mellan 1580 och 1630. Den sista som avrättades i europa  Schweiz så sent som år 1782 .Sista  häxan i Amerika avrättades dock redan 1647. Det avrättades runt trehundra i Sverige men i sverige var det mildare för häxorna för dom halshögs först sen blev dom uppbrända. Dom som följde det grymma regelsättet var frankrike och tyskland som brände dom levande. En gång i sverige  1676 stockholm brändes en levande kvinna.


Kommentarer
Postat av: Sabina

intressant läsning

2009-04-12 @ 18:28:19
URL: http://chahina.devote.se
Postat av: Agnes (Five Sisters)

oj hade aldrig hört talas om den ! häftigt med andra religioner :)

2009-04-15 @ 10:22:11
URL: http://fivesisters.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin Top Personligt bloggar Personligt Blogg listad på Bloggtoppen.se Företagsbloggar

Företagsstart